...

O nama

Rukomet

Rukomet je bez premca sport broj 1 u Gračanici i taj primat drži već punih 60 godina.
Izgradnja prvog rukometnog igrališta, na mjestu sadašnjeg poligona malih sportova, započela je 1955. a završena je 1956. godine.

Učitelj Branko Janković nekako u to isto vrijeme, sa nekoliko entuzijasta, u okviru DTV “Partizan” formira rukometnu sekciju u koju ulaze uglavnom omladinci koji su bili na školovanju izvan Gračanice. Prvu utakmicu sekcija je pod nazivom “Partizan” odigrala 25. maja 1956. godine protiv ekipe “Dervente”.

Ostati će zabilježeno da su za ekipu “Partizana” u tom susretu nastupili: Ustavdić Ismet i Sarajlić Dževad kao golmani, te igrači u polju: Janković Branko, Pavlović Slobodan, Šešlak Gojko, Đurić Boško, Nezirović Zaim, Kumbarić Nijaz, Kumbarić Bilal, Krulj Drago, Junuzović Ibrahim, Tihić Esad, Fetahagić Muharem, Jeremić Brano, Sarajlić Fuad i Panić Đorđo. Hroničari su zabilježili da su Gračnlije slavile sa 16:15.

Do ekspanzije gračaničkog rukometa dolazi sa pojavom trenera Jerke Mandurića, profesora tjelesnog vaspitanja u gračaničkoj Gimnaziji, koji je dugi niz godina bio trener svih selekcija i prvim rukometnim koracima učio generacije gračaničkih rukometaša.

Rukomet – muškarci

Kroz gračanički rukometni klub koji je nastupao pod nekoliko različitih imena (Partizan, Bratstvo, Gračanica) prošle su plejade vrsnih sportista, a ovdje ćemo spomenuti samo neke: Halid Žunić, Branko Janković, Rešad Kamarić, Halid Duraković, Emir Tihić, Boro Žuža, braća Šelo, braća Hadžistević, Halid Hadžihasanović, Enes Djulić, braća Žunić, braća Fazlić, braća Subašić, Svetomir Stanković, Slobodan Jovanović, Rešad Didić, Hamza Salihefendić, Dragan Cvjetković, Ernes Sokolušić-Miki, Nermin Osmanhodžić, Admir Šaković, Mirsad Gopo, Nedžad Mujkanović, Mustafa Kamarić, Mirza Ćehajić, Husein Salkić, Eldar Girotić…

Pregled važnijih datuma u historiji gračaničkog rukometa:

 • 1958.godina: rukometna ekipa iz Gračanice uključuje se u prvo zvanično takmičenje u okviru rukometne lige Tuzla u kojoj ostaje sve do 1962, takmičeći se sa ekipama Tuzle, Lukavca, Banovića, Kreke, Učiteljske i Tehničke škole iz Tuzle.
 • 1961.godina: asfaltirano je i rukometno igralište u Gračanici.
 • 1962.godina: formirana je Republička rukometna liga sa dvije grupe: “Jug” i “Sjever”. Ekipa Gračanice ispunila je veoma oštre kriterije za ovo takmičenje i našla se u rangu sa ekipama Bosanskog Novog, Prijedora, Banjaluke, Banovića, Lukavca, Brčkog i Teslića u grupi “Sjever”.
 • 1963.godina: gračanički rukometaši 30. juna odigrali su svoju prvu internacionalnu utakmicu sa ekipom “Slask-a” iz Vroclava (Poljska). Poljaci su slavili sa 46:16.
 • 1965.godina : 27. jula održan je rukometni turnir u Brijesnici na kojem je, pored ekipa Brijesnice i Gračanice, učestvovala i rukometna ekipa iz Doboja. Ovaj turnir na kojem je Gračanica bila pobjednik, kasnije je prerastao u Dobojski turnir šampiona.
 • 1967.godina: rukometna ekipa Gračanice izdvaja se iz sastava DTV “Partizan” i 25. februara formira samostalni rukometni klub pod nazivom Rukometni klub “Gračanica”.
 • 1972.godina: Rukometni klub “Gračanica”, zajedno sa ostalim sportskim ekipama Gračanice, ulazi u sastav Sportskog društva “Bratstvo” i pod tim nazivom plasira se u jedinstvenu republičku ligu BiH.
 • 1975.godina: zahvaljujući nekadašnjem članu rukometnog kluba Dini Čoliću, gračanički rukometaši prvi puta kreću na turneju u inostranstvo, u francuski grad Orlean.
  • 1976.godina: od 28.marta do 3.aprila u Gračanici je održan prvi internacionalni rukometni turnir, na kojem su učestvovali rukometaši iz Orleana (Francuska), “Ineks” iz Maglaja, “Sloboda” iz Tuzle, i “Bratstvo iz Gračanice.
 • 1977.godina: osvojivši prvo mjesto u takmičarskoj sezoni 1976/77. u Republičkoj ligi grupa “Sjever”, gračanički rukometaši plasirali su se u Drugu saveznu ligu bivše Jugoslavije, što predstavlja njihov dotadašnji najveći uspjeh.
 • U periodu izmedju 1980. i 1992. godine gračanički rukometaši se takmiče u Republičkoj rukometnoj ligi BiH, a rad klub nakratko je prekinut početkom agresije na našu zemlju.
 • 1994.godina: gračanički rukometaši , u jeku agresije na našu zemlju, počinju sa prvim treninzima.
 • 1996.godina: ulazak u novoformiranu Prvu rukometnu ligu BiH, trener je bio Glušac Amir.
 • 2000./2001.godina: osvojena prva i jedina titula prvaka BiH. Ekipa je nastupala pod imenom RK “Gračanica-INDEX”, a trener je bio Jasmin Mrkonja. Protivnici u KUP-u šampiona Kiel (Njemačka) i Zaporožje (Ukrajina);
 • 2001/02.godina: učesnici KUP-a EHF, protivnik Alborg (Danska)
 • 2004.godina: održan prvi memorijalni turnir “Halid Žunić”

Rukomet – žene

Uporedo sa razvojem muškog rukometa, ovaj sport stiče popularnost i među gračaničkim srednjoškolkama, a do osnivanja kluba dolazi već 1959. godine.

Klub se prvo takmičio u Zonskoj ligi Sjeveroistočne Bosne u konkurenciji sa ekipama iz Lukavca, Brčkog, Gradačca i Tuzle.

1962.godine osniva se Republička rukometna liga BiH za žene, u koju se nakon kvalifikacija plasirala i ekipa “Gračanice”.

1984.godine ekipa, nakon osvajanja 1.mjesta u republičkoj ligi, u prvom krugu kvalifikacija za plasman u 2.ligu SFRJ, gračaničke rukometašice elieminisale su ekipu Bosnsake Dubice, ali ne uspijevaju u finalnom susretu savladati “Bosnu” iz Visokog i savezni rang ostaje njihov nedosanjani san.

Ženski rukometni klub se takmičio u ligama republičkog ranga sve do agresije na našu zemlju 1992.godine. U međuvremenu i ženski rukometni klub je u nekoliko navrata mijenjao ime i nastupao kao RK “Gračanica”, RK “Bratstvo” i RK “Fortuna”, RK “Gračanica-Intremedž”. Poslije posljednjeg rata 1998. godine u Gračanici se zahvaljujući entuzijastima Eminu Jahiću, Fikretu Konjiću-Uči, Muhamedu Deliću – Vehti i Jusufu Kadiću ponovo osniva rukometni klub pod nazivom “Laste”, a nakon tri godine klub mijenja ime u RK “Index”.
Prvu zvaničnu utakmicu RK “Laste” odigrao je u Gradačcu 24.oktobra 1998.godine protiv ekipe “Živinica”. U tom susretu za ekupu RK “Laste” nastupile su: Nefisa Dubinović, Elvira Osmanović, Jasmina Smajlović, Azra Purač, Mirela Mujkić, Melisa i Mirela Šaćirović, Tijana Konjić, Alma Hajrić, Đula Brkić, Alisa Čajić i Maida Salihefendić.
Nažalost i ovaj klub, koji se od osnivanja takmičio u 2. rukometnoj ligi BiH je zbog nedostatka materijalnih sredstava 2004. godine prestao sa radom i neizvjesno je kada će Gračanica ponovo dobiti svoj ženski rukometni klub.